منی کردن و فراورده های شیر درنصرآباد

هر چی به مسائل زندگی روستائیها ریزتر میشوی به پاکی و صداقت آنها بیشتر پی میبری. با توجه به فصل بهار و استفاده دامداران از چراگاهای طبیعی در روستاهای مثل نصرآباد که بیشتر دامداران جزء میباشند برای استفاده بهتر از فراوندهای لبنی هر چند نفر شیر گوسفندان خود را با هم جمع یا به اصطلاح منی میکنند. روش کار بدین صورت میباشد هر چند نفر که از لحاظ قومیت یا روابط خانوادگی به هم نزدیک هستند یک گروه یا منی گاه تشکیل میدهن که هر گروه را با افراد مسن آن گروه میشناسن مثل منیگاه دد مانساء یا مار حج مندلی(حج مندلی،حسین قاضی کل بحسنا)، منیگاه کلبوسینا(اکبر برقیا،غلاما،عباسطلا)، امانیا، سیدا، باجی معصیمه.در ظهر هر روز که گوسفندان از چراع برمیگردند شیر گوسفندان را میدوشند نکات قابل ذکر انکه قبل از دوشیدن باید دو تا ظرف داشته و شیر دوخته شده از هر گوسفند را در ظرف بزرگتر جمع، قبل از دوختن گوسفندای میش باید از نبودن پشملک در ریر دمبه اطمینان حاصل کنید اگر هم بعضی وقتها چیزی در شیر افتاد شیر را کنار نریزید بلکه متویات داخل شیر را خارج کنید،هنگام دوشیدن باید به زمین نشسته و به وسیله دو پا ظرف رانگه داشته تا چپ(نریزد)نشود پس از دوختن برای درک بهتر روش کار دو نفر از یک گروه را در نظر بگیرید هر چند روز منیگاه در خانه یکی از اعضا میباشد و تمام افراد گروه شیر ها را  آورده و به روش کاملا منحصر به فرد با هم عوض میکنند بدین صورت که هر نفر شیر خود را به وسیله چوبی گزنه دار عمق شیر را اندازه گیری مینماید(چو خط)و به وسیله نخ رنگی مخصوص به خود به دور چوب شاخص علامت گذاری کرده که  معمولا از رنگها لاکی ،پسته ای، توخماشی که شناسائی چو خطها را آسانتر میکند. و این کار چند روز تکرار میشود و در ظرفی به نام خط دو میگذارن تا اینکه منیگاه تعقیر و به خانه نفر بعد میرسد و حالا نفر اول شیر های خود را در همان ظرف اندازه گیری کرده و شاخصها اندازه گیری رابرمگرداند(شیرها را به همان اندازه با چوخط انازه گیری شده اندازه و تحویل نفر اول میدهد) در بعضی روزها ممکن هست شیر کم یا زیاد باشد که از شیر های که اندازه گیری شده با ملاقه یا آبگردان داخل ظرف ریخته و یا برمیدارن تا به اندازه چوب خط برسد و وقتی که تمام شیر ها را پس دادن چند روز هم اضاافه تر شیر ها را میبرن تا به اصطلاح بر کنن(اضافه تر شیر دادن)این کار تا پایان شیر دهی گوسفندان تکرار و باعث مشود که مقدار شیر روزانه در روز منی بیشتر و قدرت مانور  برای گرفتن فراوردهای شیر زیادتر است.

/ 4 نظر / 10 بازدید
ابوالفضل نصرابادی

سلام مهندس جوان من هفته پیش خانواده رو فرستادم نصراباد و خودم به خاطر هزارو یک مشغله و گرفتاری تهران موندم و پیگیر کارهای عقب موندم شدم و تا اخر ماه رمضان قصد رفتن به نصراباد رو نداشتم ولی اینقدر عکسهای ناب و بکر انداختی تو این سایتت و اینقدر مطلب زیبا نوشتی که همین امروز رفتم با هزار زحمت بلیط گرفتم و امشب انشااله راهی نصراباد هستم . جای همه عزیزان نصرابادی دور از ولایت خالی

رضا قاض

با تشکر خیلی زیبا بود خدمت خانواده سلام برسان به دختر عموی ما نیز سلام برسان

رضا قاضی

شیر منی یکی از روشهای حسابداری سنتی میباشد که ریشه در فرهنگ مردم اصیل دارد که نسل به نسل انتقال یافته و نشانه پاکی در امر امانت داری میباشد و نشانه بسیار ارزشمندی از پاکی گذشتگان ما میباشد

ممدممد ماستی دهه 60

باکلونت یک پا مهندسه توی شیر خط کردن آق مهدی