مراحل کاشت هندوانه دیم

هندوانه در مناطق استوایی نیمه گرم و معتدل کشت می‌شود. آن را اول هندی‌ها و ژاپنی‌ها کشت کردند، بعد مردم سایر کشورها
عده‌ای معتقدند این گیاه از هند وارد ایران شده و به همین دلیل هم (هندوانه) نامیده می‌شود
ترکیب غذایی آن شامل کالری، ویتامین‌های A، B۱، B۲، PP، کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم، گوگرد، سدیم، چربی، قند، سلولز و... می‌شود.

با توجه به بارندگیها اخیر و میزان بارش کل سال زاعی در نصرآباد بر آن شدیم تا مراحل کاشت هندوانه دیم مخصوص روستاها خوشاب را برای علاقه مندان کشت این میوه خوشمزه به رشته تحریر در آوریم.

1.مراحل آماده سازی زمین

زمینی که برای کشت هندوانه دیم مناسب می باشد که از نوع خاک رس و ماسه یا به اصطلاح دو بحر و بهترین زمینها در اراضی نصرآباد می توان به (چهل زره ها، بادزیها، پی رگ حصار، بنزره کاهنه ها و غیره)اشاره کرد. ولی بعد از انتخاب زمین مراحل آماده ساز و زمان مراحل خیلی مهم است چون با توجه به زمان بارشبارانهای بهاری و شروع فصل گرما و سرمای پائیز از اهمیت زیادی برخوردار است بدین صورت که در ایام نوروز باید نسبت به خارها و بوته های خشکیده سال قبل رو جمع کرده  تا عملیات شخم زنی راحتر باشه و (تراگتوریها خوش انصاف ساعت کمتر را صرف تمیزی دستگاه شخم زنی نمایند) در شخم زنی اول که برای از بین بردن علفهای بهاری ، نرم شدن زمین، قرار گرفتن مواد غذای در زیر زمین، از دست ندادن نم زمین و غیره. شخم اولیه می تواند با دیکس یا کنتواتور باشه.

2. مراحل کشت

پس از شخم اولیه  بهترین زمان برای کاشت از اوایل خرداد تا 20 خرداد میباشد که ضرب مثل قدیمی داریم (70 دانه تو گو افتاد منظور 70 روز پس از عید نوروز کاشته شود) معمولا در این زمان در منطقه بارندگیهای فصل بهار رو به پایان است و نم زمین مناسب کاشت و بارندگی باعث این نمیشود که روی زمین سله بگیرد. تخمه های که از سال قبل به عنوان بذر  انتخاب شده به مدت دو روز در آب قرار می دهیم بهتر است تا  هر 12 ساعت یک باز آب را تعویض نمائیم و سپس آب ظرف را خالی و با ماسه بادی آب روی تخمه هنوانه را گرفته تا در مراحل کاشت به هم نچسبن در این مرحله دو نوع کشت مکانیزه و دیگری سنتی میباشد . در کشت سنتی بعد دوباره زمین توسط تراگتور با دستگاه کنتواتور شخم زده و سپس با بیل هر 4متر 15 سانتیمتر از خاک روی زمین را برداشته تا به نم واقعی خاک برسم و یک بیل از خاک را برگردان می کنیم و با پشت بیل  میگوبیم تا خاک کمی  فشرده شود بعد توسط لبه بیل شکافی به عمق15 سانت ایجاد و دو تا سه عدد تخمه در هر چاله قرار می دهیم و با خاک لبه های شکاف را پر میکنیم . اما در کشت مکانیزه همزمان با شخم زدن توسط یک نفر هر دو متر یک تخمه از داخل لوله بذر پاش دستگاه که به زیر یکی از شاخکها وسط کنتواتور موتصل است می ندازیم.

3. کاشت خطا

 در این مرحله پس از پانزده الی بیست روز قسمتهای از زمین که سبز نشده توسط بیل به روش سنتی کاشت میشود.

4. وجین، خاک دادن و یکا کردن

یک ماه نیم بعد از کاشت زمانی که گیاه هندوانه به اصطلاح چتری شده اقدام به زدن علفهای هرز، خارها سبز شده  و خاک دادن مینمائیم بدین صورت که از سمتی که بیشر وزش باد داریم پشت بوته خاک می ریزیم تا اینکه باد و آفتاب بوته را صدمه نزند بهتر است که خارهای که سبز شده در نزدیکی بوته های هندوانه رویش خاک بریزیم تا زمانی که بوته تای میگشد باد آن را نچرخاند.و بهتر است هر 20روز یک بار خاک دادن را تجدید کنیم. اگر کاشت به صورت سنتی باشد در هر چاله بوته ها که ضعیف تر به وسیله یک چاقو تیز از روی زمین برش میزنیم نکته قابل توجه اگه از زمین بگشیم ممکن است به بوته ای که برا  رشد نگه داشته ایم آسیب برسد. 

5. مرحله برداشت

در این مرحله که معمولا از اوایل شهریور شروع و تا آبان ماه طول میگشد و بوته های که هندوانه های آن رسیده که معمولا از قسمت آبکش(ته هنوانه) خشک میشود جمع  آوری تا میوه جدید بریزد یا میوهای کوچک بیشتر رشد نمایند.

/ 6 نظر / 24 بازدید
دوستدار نصرآباد

خدا انشائ الله به همه زحمت کشان قوت و سلامتی بده شهری ها بخونن که ببینن به چه زحمتی هندوانه دیمه به عمل میاد . خلاقیت شما هم فوق العاده است تو انتخاب مطالب . با آرزوی موفقیت وسلامتی برای شما

زهراحسینی

سلام ممنونم ازمطالب خیلی خوب شماکه بازبان ساده وکاربردی توضیح داده شده است.برایتان آرزوی موفقیت میکنم.

قاسم

با سلام و خسته نباشید از مطالب مفیدتان تشکر میکنم و با اجازتون مراحل کاشت هنوانه دیم را در وبم قرار میدم.

قاسم

با سلام و خسته نباشید از مطالب مفیدتان تشکر میکنم و با اجازتون مراحل کاشت هنوانه دیم را در وبم قرار میدم.

ممدممد ماستی دهه 60

حالا چرا منت میذاری روی سر شهریها! یه جوری حرف میزنی انگار خودت خیلی سر زمین میری آقا![شیطان][کلافه]

عبدالله مومن

با سلام و تشکر از مطلب مفیدتان لطفا" بفرمائید که چرا برای سرعت در کار و جلوگیری از خطاهای حین کار . از بوته سبز شده و به صورت کشت آماده در زمین استفاده نمی شود ؟! منظورم چیزی مانند کشت بوته بادمجان یا گوچه فرنگی در باغچه ؟!!!